Evlilik Terapisi Nedir?

Evlilik Terapisi; bir aileyi oluşturan bireylerle  yapılan psikolojik danışmanlık ve terapi çeşididir. Evlilik terapisinde ailede yaşanan bir problemi, kendi bakış açılarından ortaya koyarlar, danışman, aile fertlerinden her birinin, diğer fertleri saygı ile dinlemesine, diğer fertlerin bakış açısını da görmesine ve anlamasına, soruna yönelik olarak konuşmasına, duygu ve düşüncelerini daha açık bir dille ifade etmelerine,  incitici davranışlarda bulunmamasına,  diğer fertleri oldukları gibi kabul etmesine, beklentilerini açıkça ifade etmesine yardımcı olur.

Evlilik terapisi ile; eşlerin birbirini öncelikle birer birey ve insan olarak görmeyi öğrenmesi hedeflenir. Karşısındakinin kişilik özelliklerini kavrama ve uzlaştırılabilecek farklılıkları uzlaştırabilmeyi, uzlaştırılamayacak yanlarını ise kabul edebilmeyi öğrenmeleri  sağlanmaya çalışılır. Eşler arasında kronikleşmiş problem alanları, tartışmaların ve de kavgaların yoğunlaştığı belli başlı konular olabilir. Evlilik terapisinde temel amaç; eşlerin bu konuları konuşabilir  ve karşılıklı anlaşılabilir hale gelmesi ve çözüm bulmalarına yardımcı olmaktır. Evlilik terapisi süreci en zor, en aşılmaz gibi görünen sorunlarla mücadele ederken bile eşlerin ilerleme rotası ve haritası içinde olmalarını sağlar ve ilişkinin çıkmaza girmesini  ve bitmesini engellemeye çalışırken bir yandan da sağlıklı olmasına da çalışır.

Özetle evlilik terapisi yapan psikolog, rahat ve güven verici bir ortam sağlayarak üyelerin hem kendilerini hem de birbirlerini tanımalarına, birbirleriyle açık ve içten bir iletişim kurarak sorunlarına çözüm bulmalarına yardımcı olmaya çalışır. Evlilik terapisinde  inceleme konusu aileyi oluşturan bireyler değil; bireyler arasındaki ilişkinin, iletişimin niteliğidir. Evlilik terapisti, aile üyelerinin birbirleriyle ilişkilerinde aksayan yönleri ortaya çıkarmaya ve aile üyelerinin de bunu görmesini sağlamaya çalışır. Evlilik terapisti psikologlar üniversitelerin psikoloji bölümlerinden mezun olur, klinik psikolojide yüksek lisans veya doktora yapar ve üzerine hangi kuramı seçtilerse,  Örneğin varoluşçu, bilişsel, evlilik, aile ve çift danışmanlığı, çocuk terapisi vb. o alanda eğitim alırlar ve hizmet verirler. Sıklıkla psikologlarla karıştırılan psikiyatristler ise tıp doktorlarıdır.

Terapistlerimiz evlilik terapisi konusunda uzmanlık tezi yapmış düzeyde yıllardır bu mesleği icra etmektedirler. Bu anlamda tecrübeli bir psikologla çalışmak ve karşılıklı güven ilişkisi içerisinde, güvenli ellerden bir terapi almak çok önemlidir. 

SAYGILARIMIZLA…

Dr.Psikolog Murat SARISOY

Danışma ve Randevu Hatlarımız:

·         0 232 464 00 60

·         0 232 374 00 00(7 Gün / 24  Saat Danışma ve Randevu Hattı)

·         0 534 670 23 73

·         0 554 580 25 10

Anahtar Kelimeler 

evlilik terapisi, aile terapisi, psikolog dr. murat sarısoy, bağımlı eş psikolog, anne bağımlısı eş, İzmir psikolog, aldatma psikolog, psikolog aldatma, sevgililer günü, sevgililer günü psikolog, psikolog izmir, izmirli psikologlar, psikolog dr. murat sarısoy, bireysel terapi izmir, izmir bireysel terapi, en iyi psikolog, psikolog doktor, doktor psikolog, psikoloji, çocuk ergen, ergenlik psikolog, çocuk ve cinsellik, ergen psikolog, psikolojik sorun, pedagog, pedagog izmir, izmir pedagog, depresyon, anksiyete, aile terapisi, izmir çocuk psikolog, çocuk psikolog izmir,  aile terapisi, aile danışmanlığı, psikolog izmir, sınav stresi, sınav stresi psikolog, kıskançlık, aldatma, aldatma psikolog, aldatma izmir